Lisää reseptisi

Sika säkissä!

Reseptiltä “Pyttipannu” puuttuu kuva. Kokeile reseptiä, ota valmiista annoksesta kuva ja lisää sivustolle!

kokeile reseptiä

RSS-syötteet

rss syötteet  Yhdistetty syöte
rss syötteet  Uusimmat reseptit
rss syötteet  Ammattilaisten vinkit

Kaikki materiaali on vapaasti käytettävissä ruoanlaiton ystävien kesken. Possupedia® on Satafoodin rekisteröimä tavaramerkki.

Possupedian aineisto on tuotettu maa- ja metsätalousministeriön tuella

20.09.2010 08:00

Terveellisesti värejä

Sadonkorjuuaikaan ruokalautanen väritetään kirjavaksi kuin Chagallin maalaus tai isoäidin tilkkutäkki.

Liha- ja kalaruokia täydennetään suurella määrällä kasviksia – ja värillä on totisesti väliä! Kasvisten väriaineilla on nimittäin tärkeä tehtävä terveyden ylläpitäjänä. Ne toimivat elimistössämme muun muassa antioksidantteina ehkäisten monia sairauksia.

  • Vihreistä kasviksista saa runsaasti rautaa. Niissä on paljon luteiinia ja indolihappoja, joiden molempien tiedetään edistävän terveyttä. Vihreiden kasvisten tiedetään myös ehkäisevän syöpää ja parantavan luuston kuntoa
  • Punaisista kasvien väriaineista tunnetuin on tomaatin lykopeeni, jota on myös vesimelonissa ja verigreipissä. Lykopeenin puutteella näyttää olevan selvä yhteys sekä sydän- ja verisuonitautien esiintymiseen että eturauhassyöpään.
  • Keltaiset ja oranssit värit ovat usein merkki siitä, että kasvis sisältää paljon vitamiineja. Oransseista väriaineista tunnetuin on beetakaroteeni, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. Ilman beetakaroteenia ihon ja limakalvojen kunto sekä näkökyky heikkenevät.
  • Sinisen ja purppuran sävyt ovat vahvimmillaan monissa marjoissa ja hedelmissä. Sinertävien flavonoidien uskotaan parantavan muistia ja hidastavan vanhenemista.
  • Valkoisia ja ruskeita värejä kannattaa sisällyttää myös päivittäiseen ruokaan. Tehokkaimpia valkoisten kasvisten flavonoideja ovat sipulikasvien kversetiini ja allisiini, joiden tiedetään torjuvan virusten ja bakteerien hyökkäyksiä. Jos ei pidä sipulista, kversetiiniä löytyy muun muassa omenista.

Kokkaa siis sateenkaaren kaikissa väreissä: lisäile surutta keittoihin, patoihin ja pastaruokiin runsaasti erivärisiä kauden kasviksia. Nostele pihvin tai paistin seuraksi monenkirjava salaatti ja tarjoile liharuokien kaverina ihania kotimaisia metsämarjoja sellaisenaan, hyytelönä tai kastikkeen mausteena. Pidä vaikka kilpailu, kuka kotiväestä laittaa värikkäimmän aterian!

Onnistuneimmat reseptisi voit lisätä Possupedian reseptipankkiin osoitteessa: https://possupedia.fi/lisaa

Reseptivinkki: Sienestäjän possukastike