Lisää reseptisi

Sika säkissä!

Reseptiltä “Rakastunut possu” puuttuu kuva. Kokeile reseptiä, ota valmiista annoksesta kuva ja lisää sivustolle!

kokeile reseptiä

RSS-syötteet

rss syötteet  Yhdistetty syöte
rss syötteet  Uusimmat reseptit
rss syötteet  Ammattilaisten vinkit

Kaikki materiaali on vapaasti käytettävissä ruoanlaiton ystävien kesken. Possupedia® on Satafoodin rekisteröimä tavaramerkki.

Possupedian aineisto on tuotettu maa- ja metsätalousministeriön tuella

31.05.2010 13:35

Grillaa possu meheväksi

Melkein mikä tahansa possun osa sopii grillattavaksi. Useimmin grilliin kuitenkin laitetaan possun niskaa, kylkeä ja fileetä. Myös paistista mureutetut pihvit maistuvat mehukkailta.

Maltti on valttia
Grillaamisessa ruuan valmistukselle varataan aikaa. Puolisen tuntia ennen paistamista liha otetaan jääkaapista huoneenlämpöön.

Hiiligrillissä hiilloksen annetaan kehittyä rauhassa. Parasta on, mikäli lihan etäisyyttä hiilistä saa säädettyä. Kaasugrilliä ei laiteta paahtamaan täydellä teholla, jottei pinta palaisi tai liha kuivuisi koppuraksi.

Pihvin paistaminen
Pihvin kaikessa paistossa, siis myös grillaamisessa, pätee sääntö: kun pinta pisaroi lihasnesteestä, pihvi käännetään. Kun toinenkin puoli alkaa helmeillä, liha otetaan pois paistumasta ja laitetaan hetkeksi vetäytymään ennen tarjoamista.

Valmiiksi suolattu liha kestää mehukkaana hiukan pidempää kypsennystä. Maustamatonta lihaa ei paisteta yhtä kauan.

Filee grillissä
Fileestä ei kannata poistaa kalvoja tai rasvaa ennen grillausta. Näihin kohtiin on hyvä kuitenkin tehdä viiltoja, jottei liha kipristele paistettaessa.

Grillaus aloitetaan siltä puolelta, jossa on enemmän rasvaa. Kokonaisen possunfileen kypsyysaste varmistetaan käyttämällä sisälämpötilamittaria. Sillä voi mitata kypsyyden kesken paiston laittamalla mittari paksuimpaan kohtaan. Possu on mehevää silloin, kun lukema kipuaa 70–72 °C:een.

Lepo ennen ruokailua
Lihan annetaan vetäytyä ennen leikkaamista, jotteivät lihasnesteet karkaa.

Grillistä nostettu herkku kääritään ensin leivinpaperiin ja sen jälkeen joko keittiöpyyhkeeseen tai folioon. Paketin annetaan levähtää säännön 10 minuuttia kilolle mukaan, eli esimerkiksi 1,5-kilogramman painoinen filee saa huilata 15 minuuttia ennen leikkaamista.

Esikypsennä ribsit ja kaslerit
Osa grillattavista herkuista kaipaa esikypsennystä. Kylkeä ja niskaa voi esimerkiksi keittää kypsäksi edellisenä päivänä makuliemessä, johon on lisätty pippuria ja sipulia.

Parikiloinen possunniska vaatii noin kolmen tunnin keittämisen mutta kylkiriville riittää parisen tuntia. Paras lopputulos syntyy, jos liha saa olla liemessään jäähtymisen ajan seuraavaan päivään.

Juuri ennen grillaamista liha pilkotaan sopiviksi annospaloiksi. Niille voi sivellä valmista barbeque-kastiketta, joka karamellisoituu grillatessa. Esikypsennettyjen lihojen grillaukseen varataan 5–10 minuuttia, jona aikana liha lämpenee kauttaaltaan ja saa herkullisen rapean pinnan.

Resepti: BBQ-ribsit

Asiantuntijana keittiömestari Jari Pimiä