Lisää reseptisi

Sika säkissä!

Reseptiltä “Perinteinen makkarakeitto” puuttuu kuva. Kokeile reseptiä, ota valmiista annoksesta kuva ja lisää sivustolle!

kokeile reseptiä

RSS-syötteet

rss syötteet  Yhdistetty syöte
rss syötteet  Uusimmat reseptit
rss syötteet  Ammattilaisten vinkit

Kaikki materiaali on vapaasti käytettävissä ruoanlaiton ystävien kesken. Possupedia® on Satafoodin rekisteröimä tavaramerkki.

Possupedian aineisto on tuotettu maa- ja metsätalousministeriön tuella

18.05.2010 09:16

Tulossa kuuma grillikesä!

Pidä grilli kunnossa, niin pidennät sen ikää ja torjut tapaturmia ja rasvapaloja. Ruokakin kypsyy tasaisemmin.

Säännöllistä puhdistusta kaipaavat niin grilliritilät ja -parilat kuin kaasugrillien polttimot ja laavakivetkin. Ennen grillikauden alkua on myös hyvä tarkistaa, että grillin kaikki osat ovat talven jäljiltä ehjiä ja toimintakuntoisia. Erityisen tarkkana on syytä olla kaasuletkun kanssa: siitä ei saa löytyä hiusmurtumia tai muitakaan reikiä. Kerran vuodessa on hyvä myös öljytä grillin puuosat.

  • Grilliritilä puhdistetaan jokaisen grillauskerran jälkeen grilliharjalla, jonka harjakset ovat messinkiä. Kun ritilä on kuuma, lika irtoaa parhaiten. Ritilän voi välillä myös pestä pesuainevedellä ja harjalla. Muista huuhtoa ja kuvata kunnolla! Kannattaa myös öljytä ritilän puhdistuksen jälkeen joko ruokaöljyllä tai suolattomalla sianrasvalla: puhtaaseen, öljyttyyn ritilään ei ruoka tartu kiinni.
  • Valurautaiselle parilalle tai grillilevylle on hyvä tehdä rasvapoltto ennen kuin sen ottaa käyttöön: Parila voidellaan suolattomalla sianrasvalla tai ruokaöljyllä ja lämmitetään erittäin kuumaksi. Käsittelyn voi uusia muutaman kerran grillikauden aikana. Kun valurautaparilan käsittelee säännöllisesti rasvalla, se pysyy kunnossa ja on helppo pitää puhtaana. Rasva estää parilaa myös ruostumasta.
  • Kaasugrillin on hyvä olla päällä täydellä teholla muutama minuutti sen jälkeen, kun ruuat on nostettu siitä pois. Tämä puhdistaa polttimia ja polttaa grillin sisäpinnoille ja laavakiville jäänyttä rasvaa.
  • Ahkera grillaaja pidentää laavakivien ikää kääntämällä ne silloin tällöin, jotta kiville tippunut rasva palaa pois tasaisesti molemmilta puolilta. Samalla voi puhdistaa grillin sisäseinät tähän tarkoitukseen valmistetulla puhdistusaineella. Kivet on silti syytä uusia riittävän usein, vähintään kerran vuodessa.
  • Kaasugrillin polttimet joutuvat helposti koville kuumuuden ja ritilältä tippuvan rasvan sekä grillauskastikkeiden takia. Puhdista polttimet ajoittain sopivalla harjalla tai puhdistussienellä. Samalla kannattaa tarkistaa, että liekkien ulostuloaukot ovat puhtaat.
  • Hiili- ja brikettigrillien hiilijätökset poistetaan vasta sitten, kun ne ovat varmasti jäähtyneet, mieluiten vasta vuorokauden tai parin kuluttua grillauksesta.
  • Grilli on säilytettävä kuivassa tilassa niin talvella kuin grillikauden aikanakin, jottei se ruostu. Myös kunnon peite on tarpeellinen.
  • Tarkat ohjeet oman grillisi hoitoon löydät grillin käyttöohjeista.
Resepti: Aito juustohampurilainen

Lähteet: www.martat.fi ja maahantuojat