Lisää reseptisi

Sika säkissä!

Reseptiltä “Täytetty porsaankyljys” puuttuu kuva. Kokeile reseptiä, ota valmiista annoksesta kuva ja lisää sivustolle!

kokeile reseptiä

RSS-syötteet

rss syötteet  Yhdistetty syöte
rss syötteet  Uusimmat reseptit
rss syötteet  Ammattilaisten vinkit

Kaikki materiaali on vapaasti käytettävissä ruoanlaiton ystävien kesken. Possupedia® on Satafoodin rekisteröimä tavaramerkki.

Possupedian aineisto on tuotettu maa- ja metsätalousministeriön tuella

21.04.2010 08:00

Rennosti brunssilla

Kiireetön päivä alkaa brunssilla. Aamulla ehtii hyvin lekotella lakanoiden välissä ja kiriä kiinni univelkaa, sillä brunssi aloitetaan yleensä vasta puolilta päivin, ja sen äärellä viihdytään pitkälle iltapäivään.

Oxfordin yliopistokaupungista Yhdysvaltojen kautta Suomeen rantautunut brunssi on aamiaisen ja lounaan yhdistelmä, engl. brunch, joka tulee sanoista breakfast (aamiainen) ja lunch (lounas). Brunssilla juhlistetaan esimerkiksi vappua, äitienpäivää tai muuta merkkipäivää – tai kokoonnutaan muuten vain iloitsemaan yhdessäolosta.

Brunssi katetaan tavallisesti noutopöytään. Pöydästä löytyy ainakin erilaisia salaatteja, munista valmistettuja ruokia, pekonia, runsaasti juustoja, leipiä, croissanteja, hilloja, marmeladeja sekä pannukakkua, ohukaisia tai vohveleita. Brunssilla nautitaan myös erilaisia kylmiä kalaruokia sekä makkaroita ja leikkeleitä. Hedelmät, marjat ja vihannekset tuovat brunssipöytään väriä ja keveyttä. Pitkään kestävällä brunssilla saatetaan pöytään kattaa myös tukevampaa lämmintä purtavaa: pastaa, risottoa, gratiineja, kalaa ja lihaa.

Juomana brunssilla nautitaan teetä, kahvia, vettä, raikkaita tuoremehuja ja iloisesti kuplivaa kuohuviiniä. Trendikkäitä tulokkaita brunssipöydässä ovat myös erilaiset smoothiet, jotka on sekoitettu jugurttien ja mehujen ohella raikkaista tuoreista marjoista.

Vähintään yhtä tärkeää kuin ruoka ja juoma, on seurustelu ja yhdessäolo. Brunssilla ei synkistellä! Ruokapöydän ympärillä saa liikkua ja vaihtaa paikkaa, ja noutopöydästä voi poimia herkkupaloja haluamassaan järjestyksessä.

Brunssien suosio on jatkuvasti kasvanut, ja yhä useampi ravintola onkin ottanut sen viikonloppuohjelmaansa myös meillä Suomessa. Brunssin voi järjestää myös itse.

Kotioloissa suuren osan brunssipöydän antimista voi valmistaa edellisenä päivänä ja asetella pöytään brunssin alkaessa. Hyvin toimii myös nyyttikestiperiaate: kun jokainen osallistuja tuo mukanaan yhden tai kaksi ruokalajia, ei isäntäväki rasitu liikaa.

Vinkki: Brunssipöydän kuuluu myös olla kaunis! Tyylikkään kattauksen ohella pöytää voi koristella tuoreilla ruukkuyrteillä, joista kukin ruokailija saa napsia lisämakuja lautaselleen.

Reseptilinkki: Kaksoismarinoitua possunfileetä