Lisää reseptisi

Sika säkissä!

Reseptiltä “Makkaramunakas mikrossa” puuttuu kuva. Kokeile reseptiä, ota valmiista annoksesta kuva ja lisää sivustolle!

kokeile reseptiä

RSS-syötteet

rss syötteet  Yhdistetty syöte
rss syötteet  Uusimmat reseptit
rss syötteet  Ammattilaisten vinkit

Kaikki materiaali on vapaasti käytettävissä ruoanlaiton ystävien kesken. Possupedia® on Satafoodin rekisteröimä tavaramerkki.

Possupedian aineisto on tuotettu maa- ja metsätalousministeriön tuella

30.11.2009 07:45

Possu on perinneruokaa parhaimmillaan

Porsas on yksi yleisimmistä raaka-aineista perinneruuissamme. Possu mahtuu myös pihin perinnekokin ostoslistaan, niin edullista se on!

Suomessa porsaiden kasvattaminen juontaa juurensa aina ammoiseen rautakauteen saakka. Tuore liha oli vielä viime vuosisadalle asti harvinaista herrojen herkkua muulloin kuin pidoissa ja teurastusaikoina. Sianlihan suolaamiseen käytettiin tuolloin suolaa jopa kolmannes lihan painosta. Lahtauspäivien kunniaksi keitettiin koko kylälle lahtivelliä eli tappaiskeittoa, jota myös möyhöösiksi eli syrämmyskasteeksi kutsuttiin.

1700- ja 1800-luvuilla soppaan saatettiin sujauttaa samalla sekä lihaa että kalaa, ja 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa voileipäpöydissäkin nähtiin siansorkkia ja sardiineja sulassa sovussa. Suomalaisten unelmien täyttymys oli viime vuosisadan sotien jälkeen rasvainen siankyljys, joka oli sodan jälkeen kysytyin ruoka-annos ravintoloissa.

Vaikka varsinaista itsenäisyyspäivän perinneruokaa ei Suomessa ole päässyt syntymään, porisee kotikokkien padoissa toinen toistaan perinteisempiä juhlasärpimiä. Muun muassa karjalanpaistia on ehdotettu itsenäisyyspäivän viralliseksi perinneruuaksi. Toistaiseksi on kuitenkin tyydytty luottamaan kunkin omiin mieltymyksiin ja makumuistoihin siitä aidosta ja oikeasta itsenäisyyspäivän juhlaruuasta.

Ruokatoimittaja Kati Nappa ehdottaa, että itsenäisyyspäivän voisi myös kruunata vaikkapa uunissa kypsennetyllä porsaan ulko- tai sisäfileellä, joka saa pisteen i:n päälle suppilovahverokastikkeesta. Lisäkkeeksi tarjotaan perunoita sekä parsa- tai ruusukaalia. Jos uskallusta riittää, itsenäisyyspäivän aterialle voi pyöräyttää vaikka porsasvatkulia tai läskisoosia. Toki perinneruokien tuunauskin on sallittua – kunhan ei kutsu lopputulosta enää sen perinteisellä nimellä.

– Läskisoosi on läskisoosia, mutta sitä kevyemmän possuruuan saa käyttämällä kastikkeessa vähärasvaista lihaa. Myös tutut porsaankyljykset saavat modernin säväyksen, kun ne päällystää paistettaessa kuorrutuksella, johon on käytetty esimerkiksi parsakaalia, pestolla maustettua tuorejuustoa ja mustapippuria, Nappa ehdottaa.

Napan lapsuudessa possu päätyi muun muassa pataruokiin ja kastikkeisiin, ja jouluna syötiin yleensä possua täytettynä rullana. Joulukinkkua syötiin ainoastaan yhtenä jouluna – itse kasvatetusta Margareeta-possusta.

Lähteet:
Merja Sillanpää, Happamasta makeaan, Gummerus 2000
Johanna Mäkelä, Päivi Palojoki, Merja Sillanpää, Ruisleivästä pestoon, WSOY 2003

Lue tästä neuvot veitsen valintaan lihan leikkuuta varten: Veitsi on kokin käden jatke

Reseptivinkit:
Karjalanpaisti
Parsakaalilla kuorrutetut porsaankyljykset