Lisää reseptisi

Sika säkissä!

Reseptiltä “Appelsiini-maissikuorrutus joulukinkulle” puuttuu kuva. Kokeile reseptiä, ota valmiista annoksesta kuva ja lisää sivustolle!

kokeile reseptiä

RSS-syötteet

rss syötteet  Yhdistetty syöte
rss syötteet  Uusimmat reseptit
rss syötteet  Ammattilaisten vinkit

Kaikki materiaali on vapaasti käytettävissä ruoanlaiton ystävien kesken. Possupedia® on Satafoodin rekisteröimä tavaramerkki.

Possupedian aineisto on tuotettu maa- ja metsätalousministeriön tuella

16.11.2009 08:00

Kunnon ruualla tehot irti treeneistä

Hyvä kunto koostuu kolmesta osa-alueesta: liikkumisesta, levosta ja ravinnosta. Oikeanlaiset eväät auttavat jaksamaan treeneissä ja tehostavat palautumista. Oikein syöminen ei kuitenkaan ole mitään korkeampaa tiedettä, vaan pikemminkin hauskaa – kuten liikkuminenkin!

Aktiivisen liikkujan on hyvä syödä useita kertoja päivässä, pieniä määriä kerrallaan. Aamiainen, kaksi lämmintä ruokaa ja pari terveellistä välipalaa on hyvä perusrytmi. Suosi mahdollisimman puhtaita raaka-aineita, jolloin lisäaineiden, sokerin ja piilorasvan osuus jää vähemmälle.

Liikkujan monipuoliseen ruokavalioon kuuluu täysjyväviljavalmisteita, kasviksia, hedelmiä ja marjoja, vähärasvaista lihaa, maitotuotteita sekä kalaa ja kasvirasvoja. Lataa lautaselle puolet kasviksia, neljännes perunaa, pastaa tai riisiä ja toinen neljännes lihaa. Normaali, hyvistä raaka-aineista valmistettu kotiruoka riittää, erillisiä lisäravinteita ei tarvita.

Liha on liikuntaa harrastavan pelastus, sillä siinä on paljon proteiineja ja vain vähän rasvaa. Lihan rautapitoisuus on ihan omaa luokkaansa ja siitä saa myös sinkkiä sekä A- ja B-vitamiineja.

Tiesitkö muuten, että liha vähentää kehon rasvan määrää, mutta ei laihduta lihaksia? Siksi se sopii kuntoilijoiden lisäksi oikein hyvin myös painonpudottajan ruokavalioon. Vähärasvainen possunliha pitää nälän tehokkaasti loitolla ja auttaa laihduttamaan laadukkaasti.

Mitä ennen treeniä?

Ennen kuntosalille tai jumppaan menoa on tärkeää varmistaa riittävä energiataso treenin ajaksi. Nälkäisenä keho ei kykene tehokkaaseen työskentelyyn. Syö aamulla kunnon aamiainen ja pidä huoli, ettei lounas jää väliin.

Täydellä vatsalla ei urheilemaan kuitenkaan kannata lähteä. Sopiva väli aterian ja harjoittelun välillä on noin 2-4 tuntia. Jos ateriasta on pidempi aika, nautitaan pieni välipala noin 1-2 tuntia ennen treeniä. Hyvä välipala on hiilihydraattipitoinen, vähärasvainen ja helposti sulava.  Vältä liikaa sokeria, sillä se nostaa verensokeria liiaksi ja saattaa aiheuttaa väsähtämisen kesken liikunnan. Kinkulla ja kasviksilla täytetty ruisleipä toimii aina!

Entä treenin jälkeen?

Liikkumisen jälkeen on tärkeää, että energiavarastojen täydennys saadaan nopeasti käyntiin. Heti treenien jälkeen nautitaan hiilihydraattipitoista välipalaa. Mitä kovempaa harjoitellaan, sitä enemmän tarvitaan hyviä hiilihydraatteja. Niitä saat esimerkiksi perunoista, nestemäisistä maitovalmisteista, kasviksista, hedelmistä ja marjoista.

Kun elimistö on vähän hengähtänyt, syödään illalla kotona kunnon ateria. Ruoassa saa olla paljon proteiineja, jotka toimivat lihasten rakennusaineina. Esimerkiksi possunlihassa on paljon hyvälaatuisia proteiineja, jotka edistävät raudan imeytymistä. Riittävä raudan saanti on tärkeää fyysistä suorituskykyä ajatellen. Siksi pienikin määrä lihaa aterialla tehostaa palautumista ja varmistaa ravintoaineiden saamisen ilman lisäravinteita.

Nestetasapainon ylläpitämiseen riittää vesi. Muista nauttia sitä riittävästi pitkin päivää.

Reseptivinkki: Maksamakkaraviipaleet