Lisää reseptisi

Sika säkissä!

Reseptiltä “Maan tapa” puuttuu kuva. Kokeile reseptiä, ota valmiista annoksesta kuva ja lisää sivustolle!

kokeile reseptiä

RSS-syötteet

rss syötteet  Yhdistetty syöte
rss syötteet  Uusimmat reseptit
rss syötteet  Ammattilaisten vinkit

Kaikki materiaali on vapaasti käytettävissä ruoanlaiton ystävien kesken. Possupedia® on Satafoodin rekisteröimä tavaramerkki.

Possupedian aineisto on tuotettu maa- ja metsätalousministeriön tuella

Possu pala palalta

Potka

potka

Potka on possun polven ja sorkan välinen jalan osa. Potka on melko rasvainen osa possua, rasvaa siinä on kymmenisen prosenttia painosta.

Saksalaiset käyttävät potkaa meitä ahkerammin. Sikäläiseen ruokakulttuuriin kuuluu esimerkiksi ”jääjalka” eli eisbein, joka valmistetaan kokonaisesta keitetystä ja uunissa paistetusta savustetusta sianpotkasta nahkoineen. Herkku nautitaan saksalaiseen tapaan hapankaalin kera, totta kai.

Potkaa voidaan mainiosti käyttää hyödyksi myös meikäläisessä keittiössä esimerkiksi liha-kasvispataan tai jokatorstaiseen klassikkoon, hernekeittoon. Potka on parhaimmillaan pitkään haudutettuna.

Alkujaan pohjoissaksalaisen hernekeiton uskotaan saapuneen suomalaiseen ruokapöytään Ruotsin kautta. Näihin aikoihin ja kristinuskon saapumiseen Suomeen liittyy myös torstain muodostuminen hernekeittopäiväksi. Tuhti ruoka torstaina auttoi katolisia selviämään perjantaina pidettävän paastopäivän yli.

Potkasta valmistettu hernekeitto ei ole hätähousujen ruokaa. Herneitä tulee liottaa yön yli, ja kunnon sopan hauduttamiseen menee helposti parikin tuntia. Silti hernekeitto kannattaa valmistaa alusta asti itse ja vaikka tuplasatsi, sillä lopputuloksesta tulee sellaista herkkua, jota kelpaa lämmittää vielä seuraavinakin päivinä!

Toinen perinteinen potkaruoka on aladoopi eli lihahyytelö. Sitä valmistettiin ennen vanhaan keittämällä takapotkaa niin kauan, että potkan jänteistä ja luista irtosi herkun hyydyttävää gelatiinia. Nykyajan hopussa aladoopia valmistetaan myös liivatteen avulla.

Ehkä modernein potkasta valmistettu herkku on osso buco, haudutettu uunipataruoka, johon käytetään potkakiekkoja. Ensin kiekot ruskistetaan pannulla, minkä jälkeen ne sujautetaan uuniin hautumaan. Tämä herkku ei rasita kukkaroa, sillä potkakiekkoja saa huokeaan hintaan.

Reseptit: