Lisää reseptisi

Sika säkissä!

Reseptiltä “Grillattua porsaanfileetä ja pekoniperunapyreetä” puuttuu kuva. Kokeile reseptiä, ota valmiista annoksesta kuva ja lisää sivustolle!

kokeile reseptiä

RSS-syötteet

rss syötteet  Yhdistetty syöte
rss syötteet  Uusimmat reseptit
rss syötteet  Ammattilaisten vinkit

Kaikki materiaali on vapaasti käytettävissä ruoanlaiton ystävien kesken. Possupedia® on Satafoodin rekisteröimä tavaramerkki.

Possupedian aineisto on tuotettu maa- ja metsätalousministeriön tuella

Possu pala palalta

Paahtopaisti

paahtopaisti

Paahtopaisti on kinkusta osa, joka sijaitsee lähimpänä porsaan selkää. Ulko-, sisä-, ja kulmapaistien tavoin paahtopaisti on vaaleaa, mureaa ja vähärasvaista lihaa. Rasvaa siinä on vain noin 4 prosenttia mutta sidekudosta enemmän kuin esimerkiksi ulkofileessä. Suurin osa paahtopaistista myydään osana joulukinkkua sekä suikaleina ja kinkkuleikkeleinä. Paahtopaisteja voi kypsentää myös kokonaisina uunipaisteina tai keittämällä.

Paahtopaisti päätyy monesti muun muassa karjalanpaistiin osana lihalajitelmia. Karjalanpaisti – pitkään haudutettava karjalainen perinneruoka – oli alun perin nimeltään ruukkupaisti, uunipaisti tai pätsiliha. Karjalanpaisti nousi suosioon 1950-luvulla, kun sotien jälkeen evakkoon ja asutustiloille hajautuneet karjalaiset alkoivat järjestää kylä- ja heimojuhliaan. Karjalanpaistin kaverina tarjotaan yleensä keitettyjä perunoita tai perunasosetta ja puolukkahilloa.

Paahtopaistista leikataan yleisesti myös suikaleita, kuutioita ja mureutettuja pihvejä. Paahtopaistia on käytetty aikoinaan muun muassa porsasvatkuliin, jota ei juuri ruokalistoilla enää tapaa. Myös moni hernekeitto on saanut paahtopaistista lihasattumansa.

Paisti otetaan aina huoneenlämpöön mielellään tuntia ennen valmistamista. Paisti saa kauniin pinnan, kun se ruskistetaan kuumassa paistinpannussa nopeasti joka puolelta ennen uuniin sujauttamista. Paisti kypsennetään + 125 asteen lämpötilassa 40−60 minuuttia painokiloa kohden halutusta kypsennysasteesta riippuen. Optimaalinen sisälämpötila on + 75−80 astetta.  Paisti saa levätä folioon käärittynä puolisen tuntia ennen viipalointia. Se maistuu maukkaalta lämpimänä kastikkeen kanssa tai kylmänä leikkeleenä.

Resepti: Karjalanpaisti