Lisää reseptisi

Sika säkissä!

Reseptiltä “Kinkku kasvissosekeitto” puuttuu kuva. Kokeile reseptiä, ota valmiista annoksesta kuva ja lisää sivustolle!

kokeile reseptiä

RSS-syötteet

rss syötteet  Yhdistetty syöte
rss syötteet  Uusimmat reseptit
rss syötteet  Ammattilaisten vinkit

Kaikki materiaali on vapaasti käytettävissä ruoanlaiton ystävien kesken. Possupedia® on Satafoodin rekisteröimä tavaramerkki.

Possupedian aineisto on tuotettu maa- ja metsätalousministeriön tuella

Possu pala palalta

Lapa

lapa

Lapa kuuluu sian etupään lihaksiin. Se sopii isoina paloina piknik-paistiksi, lihalajitelmissa kuutioina karjalanpaistiin sekä viipaleina ja suikaleina kastikkeisiin ja liha-kasvispatoihin. Lapaa käytetään yleisesti myös jauhelihaan. Ruoanlaiton hifistelijät loihtivat siitä laparullaa – perinteisistä possuruoista pitävät porsasvatkulia tai sylttyä.

Lapa on päätynyt Suomessa muun muassa karjalaisten patoihin. Lapakuutioita käytetään raaka-aineena esimerkiksi potlohkoon – vanhaan uunissa kypsennettävään perinneruokaan. Terijoelta kotoisin olevassa Sukunapaistissa puolestaan lapaa käytetään nyrkin kokoisina paloina. Sukunapaisti on saanut nimensä paistoastiasta, jonka materiaali on valurautaa ja pinta emalia.

Lavasta löytyy rasvaa noin 15 prosenttia ja sidekudostakin sen verran, että kastikkeissa ja padoissa se on viisainta hauduttaa. Lapapaisti luineen paistetaan uunissa + 175 asteen lämpötilassa noin tunnin verran kiloa kohden.

Porsaan lapa huuhdellaan ensin kylmässä vedessä ja lisätään mausteiden kanssa kiehuvaan veteen. Vettä saa olla kattilassa sen verran, että lihapala juuri peittyy. Noin 2,5 kilon painoista lapaa haudutetaan puolitoista tuntia miedolla lämmöllä kannen alla. Kamara kannattaa leikata pois, mutta rasvaa on hyvä jättää hiukan jäljelle. Makoisaa herkkua saa, kun voitelee lavan vielä hunajalla ja ruskistaa uunissa + 225 asteessa 5−10 minuuttia.

 

Resepti: Pirteä porsaspata