Lisää reseptisi

Sika säkissä!

Reseptiltä “Grillattu porsaanfilee folioperunoilla ja thaikastikkeella” puuttuu kuva. Kokeile reseptiä, ota valmiista annoksesta kuva ja lisää sivustolle!

kokeile reseptiä

RSS-syötteet

rss syötteet  Yhdistetty syöte
rss syötteet  Uusimmat reseptit
rss syötteet  Ammattilaisten vinkit

Kaikki materiaali on vapaasti käytettävissä ruoanlaiton ystävien kesken. Possupedia® on Satafoodin rekisteröimä tavaramerkki.

Possupedian aineisto on tuotettu maa- ja metsätalousministeriön tuella

Possu pala palalta

Kylki

kylki

Kyljestä on moneksi – aina karjapaimenten nuotioherkusta perinteiseen suomalaiseen kotiruokaan. Parhaiten se tunnetaan luuttomana, levymäisenä palana eli grillikylkenä tai luullisena kylkiribsinä eli sian kyljestä saatuna selkäluurivinä.  Grillikylkeä löytää kaupan palvelutiskeiltä yleisimmin valmiiksi kypsennettynä. Luuttomaksi leikatusta kyljestä saadaan myös edullista, viipaloitua kastikelihaa. Kyljestä leikattuja viipaleita on syytä hauduttaa pitkään murean lopputuloksen aikaansaamiseksi, jopa tunnin ajan. Suurin osa suomalaisesta possunkyljestä viedään ulkomaille.

Kylki on rasvaisin possun osa, sillä sen rasvaprosentti voi kivuta aina 30 prosenttiin saakka. Kyljestä valmistettu kastike ei ole siksi turhaan saanut nimeä läskisoosi. Tämä mielipiteitä jakava ruoka on siankylkiviipaleista, vehnäjauhoista, vedestä ja mausteista valmistettua ruskeaa kastiketta – varsinaista retroruokaa. Kyljen rasvapitoisuudesta kertoo myös se, että pekoni on peräisin possun kyljestä.

Suussa sulavissa porsaan kylkiluissa eli ribseissä kylki näyttäytyy monen mielestä parhaimmillaan. Ribsejä kannattaa keittää mausteliemessä ennen grillaamista. Ribseihin päteekin oivallisesti vanha sananlasku ”Joka keitetyn paistaa, se makean maistaa.” Mitä enemmän ribsejä ennättää sivelemään marinadilla grillauksen aikana, sitä makoisampaa herkkua on tiedossa. Hoppuinen valitsee kaupan hyllyltä valmiiksi marinoituja ribsejä, joista syntyy grillissä rapsakkaa purtavaa.

Eikä tässä vielä kaikki. Kyljestä valmistuu myös muun muassa sianrullaa, hernekeittoa, lihamuhennosta ja karjalanpaistia.

Resepti: Grilliluita ja grillattua jättisipulia, Barbequekastikkeen kera