Lisää reseptisi

Sika säkissä!

Reseptiltä “Täytetty porsaanleike” puuttuu kuva. Kokeile reseptiä, ota valmiista annoksesta kuva ja lisää sivustolle!

kokeile reseptiä

RSS-syötteet

rss syötteet  Yhdistetty syöte
rss syötteet  Uusimmat reseptit
rss syötteet  Ammattilaisten vinkit

Kaikki materiaali on vapaasti käytettävissä ruoanlaiton ystävien kesken. Possupedia® on Satafoodin rekisteröimä tavaramerkki.

Possupedian aineisto on tuotettu maa- ja metsätalousministeriön tuella

Possu pala palalta

Kyljysselkä

kyljysselka

Kyljysselkä kätkee sisäänsä possun arvokkaimmat osat. Kyljysselästä puhuttaessa nimittäin tarkoitetaan yleensä kokonaisuutta, johon kuuluvat itse kyljysselkä luineen, ulkofilee ja fileeselkä. Esimerkiksi tutut porsaankyljykset ovat luullista ulkofileetä. Kyljysselästä loihditaankin useimmiten meheviä pihvejä tai vaikkapa täytettyä sianselkää.

Kyljysselkä on suhteellisen rasvainen osa possua: kaikkineen siitä voi löytyä rasvaa jopa 20 prosenttia. Kyljyksestä ei kannata leikata ulkofileesiivua ympäröivää silavaa ja kamaranauhaa ennen paistamista, jotta kyljykset säilyvät mehevinä myös paistettaessa. Jos kyljyksiä paistaa pannulla rasvakerroksesta kuorittuina, tuloksena voi olla kuivaa korppua muistuttava pihvi. Jos silava pelottaa, sen voi leikata pois lautasella paistamisen jälkeen – tällöin kyljykset ovat melko vähärasvaista syötävää.

Kyljykset käännellään perinteisesti vehnäjauhossa, hieman vatkatussa kananmunassa ja lopuksi vielä korppujauhossa ennen paistamista öljyssä pannulla ja uunissa. Kaloreita tarkkailevan on kuitenkin syytä jättää tämä vaihe mieluiten pois.

Porsaankyljysten reunoihin kannatta leikata viillot ennen kypsennystä, etteivät ne käpristy paistettaessa. Kyljykset kypsyvät meheviksi, kun ne ruskistaa ensin pannussa ja kypsentää vielä uunissa noin + 150 asteessa parikymmentä minuuttia. Kyljykset voi toki paistaa pannulla keskilämmöllä molemmin puolin noin 5−6 minuuttia tai kypsentää ne kokonaan uunissa noin + 150 asteessa. Kyljyksiä ei kannata kypsentää liian kypsiksi, jotta ne säilyttäisivät mehevyytensä.

Mikäli onnistuu saamaan hyppysiinsä kokonaisen kyljysfileen, se kannattaa viiltää auki, täyttää ja kypsentää uunissa kiinni sidottuna niin, että sen sisälämpötilaksi saadaan + 75 astetta. Ensimmäiset parikymmentä minuuttia uuni voi olla 200-asteinen, jonka jälkeen uunin lämpötila kannattaa laskea noin + 120 asteeseen.

Resepti: Grillattu porsaankyljys papaijan kera, Basilika-kastike