Lisää reseptisi

Sika säkissä!

Reseptiltä “Nakki-juustotoast” puuttuu kuva. Kokeile reseptiä, ota valmiista annoksesta kuva ja lisää sivustolle!

kokeile reseptiä

RSS-syötteet

rss syötteet  Yhdistetty syöte
rss syötteet  Uusimmat reseptit
rss syötteet  Ammattilaisten vinkit

Kaikki materiaali on vapaasti käytettävissä ruoanlaiton ystävien kesken. Possupedia® on Satafoodin rekisteröimä tavaramerkki.

Possupedian aineisto on tuotettu maa- ja metsätalousministeriön tuella

Possu pala palalta

Etuselkä

etuselka

Porsaan etuselkään kuuluu sekä luuton että luullinen osa. Luuttomasta etuselästä eli niskasta puhuttaessa käytetään tutummin sanaa kassler, joka on muodoltaan fileemäinen etuselän paistiosa. Se eroaa esimerkiksi ulkofileestä reippaammalla rasvaprosentilla (noin 14 prosenttia, jopa 26 prosenttia leikkaustavasta riippuen), runsaammalla sidekudosmäärällä ja mikä parasta – edullisuudella. Rasva on kasslerissa lihaksen sisällä, mikä tekee siitä mureaa. Kassler on myös ulkofileetä tummempaa lihaa, minkä ansiosta makuakin on enemmän.

Kassleria voidaan kypsentää kokonaisena, edullisena uunipaistina tai leikkeinä ja pihveinä. Grilli- eli talouskyljykset ovat juuri kassleria. Se sopii mainiosti myös erilaisiin liha-kasvispatoihin ja kastikkeisiin sekä kruunaa kesän grillipidot: kun lihassa on tarpeeksi rasvaa, siitä ei saa kuivakkaa kovin helposti.

Kassler on rasvaprosenttinsa ansiosta huoletonta kypsennettävää. Kasslerpaistin kypsyessä sisälämpötilaltaan + 75-asteiseksi sen sisältämä sidekudos pehmenee, rasva sulaa pois ja ikään kuin voitelee lihaa. Uunin lämpötila on hyvä pitää alhaisena, noin + 150−160 asteessa.

Kassleria kypsennettäessä ei ole välttämätöntä käyttää lainkaan erillistä paistorasvaa. Kasslerviipaleiden paistamiseen kannattaa kuitenkin käyttää pinnoitettua pannua, esimerkiksi teflonpannua. Viipaleita paistetaan noin 5−7 minuuttia molemmilta puolilta.

Kilon tai puolentoista kilon painoisesta kasslerpalasta saa hyvän uunipaistin sellaisenaan, mutta kassler on erinomaista herkkua myös täytettynä. Sen voi avata yhtenäiseksi levyksi leikkaamalla se pitkittäissuunnassa kahtia. Levylle voi ripotella – vain oma luovuus kattona – esimerkiksi mausteita, yrttejä, sieniä ja sipulia. Levy kierretään täytteineen rullaksi ja sidotaan puuvillalangalla. Sen jälkeen kassler on valmis uuniin tai kattilaan.


Nimi "kassler" juontaa juurensa berliiniläiseen teurastajaherraan, jonka sukunimi oli Cassel. Hänen valmistamiaan lihatuotteita alettiin kutsua nimellä "casseler", joka vääntyi paremmin adjektiiviksi yleistyen lopulta nimeksi "kassler". Kuitenkin vain Suomessa käytetään kassler-nimeä raa'alle, esikäsittelemättömälle sianniskalle.

Makupala: Kassler on myös Yhdysvalloissa sijaitseva kaupunki.

Resepti: Kasslerpihvi kermaisen pastan kera